Статут за бежанците веднага!

НЕЛЕГАЛНИ ХОРА НЯМА!

СТАТУТ ЗА БЕЖАНЦИТЕ ВЕДНАГА!

В последните години ситуацията с бежанците, имигрантите или като цяло т.нар. „хора без документи” се засили, въпреки че всъщност все още броят на тези хора у нас не е голям. Корупцията в Държавната агенция за бежанците продължава да е голяма и  много искания за бежански статут не получават удовлетворение. Затворът в софийския квартал Бусманци продължава да задържа чужденци, които не са извършили никакво престъпление, а властите продължават да наричат това място с евфемизма „Специален дом за задържане на бежанци”.

На 19 януари 2011 година беше публикуван и новият Закон за чужденците в България. Въпреки едногодишния натиск и предложения за изготвяне на този закон от страна на неправителствени организации и адвокати новият закон не предлага решения за узаконяване пребиваването на чужденци, които са от дълго време в България. Произволното и немотивирано задържане на чужденци без документи в Бусманци също продължава. Малкото подобрения в новата версия на закона са изключително незадоволителни и козметични. Хора, които или са поискали бежански статут или искат узаконяване на своето положение, тъй като живеят в България от ранна детска възраст като Джавед Нури от Афганистан и Оладотун Ибикуй, който само е роден в Нигерия, но почти не е живял там, остават без уреден статут. Те нямат право нито на работа, нито на образование.

Има стотици други като тях, които или гният в „центъра за задържане” в Бусманци или живеят в общежитията на ДАБ в „Овча купел” с по 60 лева на месец. Някои от тях нямат право да напуснат България, нито пък да останат, тъй като могат да бъдат затворени без съд и присъда в Бусманци. Има и други, за които няма място в общежитията на ДАБ и затова живеят по недовършени строежи, намиращи се в съседство на сградата на ДАБ, постоянно изложени на расистки атаки от страна на неонацисти и на зимния студ!

 

В последните месеци българската държава прави всичко възможно да се присъедини към шенгенското пространство, арестите на хора по границата с Турция се увделичават с всеки изминал ден . Тя обаче не иска да се справи с малкото „нелегални” бежанци и имигранти, които до момента са поискали да живеят и работят у нас. Можем ли да си представим какъв наплив от чужденци ще се пренасочи към България, когато държавата се присъедини към Шенгенския „клуб” и стане външна граница на Европейския съюз ?! Какво ще е решението – всички тези хора,които търсят по-добър живот, бягайки от мизерията, войните и диктатурите да бъдат натиквани в десетки други подобия на „дома” в Бусманци ?! Или Република България ще реши да строи стена по външната си турска граница по подобие на гръцката идея ?! И след като споменахме Шенген, да не забравяме, че целта на това споразумение е  създаването на „Крепостта Европа”, като отвори вътрешните, но затвърди външните граници.Също създаването на Шенгенска информационна система ще позволи размяната на милиони лични данни между страните членки. С предпоставката, че се бори с ”нелегална имиграция” , шенгенското споразумение ще позволи на държавите да задържат невинни хора, чието единствено престъпление е стремежът към по-добър живот.

В съседна Гърция напрежението в последните месеци неимоверно нарастна, разпалвано и от управляващите и от крайнодесните партии и организации. Броят на хората, потърсили убежище в нашата южна съседка или желаещи  просто да преминат през нейната територия в търсене на по-добър живот в Западна Европа достигна наистина критични размери. Едва ли обаче решението е в изграждането на стена по река Марица, служеща за граница между Турция и Гърция/ и основно място за преминаване нелегално на границата/ или в изграждането на нови „центрове за задържане” или в разполагането на сили на Фронтекс, които да заляват, а често и да УБИВАТ!

На 25 януари 300 имигранти в Гърция обявиха гладна стачка с искане за незабвно легализаране на хората без документи в страната! Това е най-голямата имигрантска гладна стачка в Европа досега! Ние сме солидарни с тях и призоваваме гръцката държава да им уреди незабавно статут!

Пред българската държава нашите искания са :

  • Незабвано закриване на затвора в Бусманци! Разглеждане на исканията и жалбите на всеки един чужденец!
  • Незабавно предоставяне на статут на бежанци на всички, които живеят от дълги години у нас, напълно са интегрирани и въпреки това нямат такъв!
  • По-бързо придвижване на документите , издаване на такива на лица, които са поискали бежански статут и изпълняване на задълженията на България към международните конвенции   (Конвенция на ООН за статута на бежанците и Женевската конвенция).

Солидаризираме се с протеста и гладната стачка на 300-те имигранти и бежанци в Гърция, както и с хората, които ги подкрепят! Проблемите ни са общи, вината не е в раздличните народи и имигранти, а в действията на правителствата и отровната пропаганда на расистките партии и организации!

Затова настояваме :

  • Легализация на всички имигранти СЕГА!
  • Не на „Крепостта Европа”, която Шенгенското споразумение създава!
  • Свободно придвижване на хората, а не само на капиталите!
  • Затваряне на всички т.нар. „центрове за задържане” в България, Гърция, Европа и навсякъде! Те са затвори, а не това, което властите ги наричат!
  • Директно предоставяне на убежище за поискалите бежански статут, защото всички те идват от страни където има войни и /или състояние на диктатура!

Това,което въсщонст създава имигрантския проблем е системата на експлоатация, война и несправедливост! Системата се опитва да стовари вината върху имигрантите, които всъщност са принудени от самата нея да имигрират! Национализмът прикрива това, което правителствата правят като обвинява имигрантите и насажда междуетнически вражди и нетърпимост. По този начин националистическите виждания исторически и до днес помагат на всяка власт,  опитвайки да ни накарат да забравим източника на ежедневните ни проблеми, обвинявайки чужденците, а не шефовете.

Нека не забравяме,  че и голям брой гръцки граждани до 1975 година бяха имигранти и бежанци! А какви бяха българските имигранти до 2007 година и не бяха ли и те затваряни в подобни „центрове за чужденци”!?

Очевидно е че мигрантите са хора като всички нас и за нас българите те дори трябва да бъдат по-близки, защото доскоро и ние сме били в тяхното положение и би трябвало да имаме особен вид толерантност.

ЛЕГАЛИЗАЦИЯ НА ВСИЧКИ СЕГА!

Антиавторитарно действие за свободно общество

11.02.2011г.

Comments are closed.